Efterlysning: Stockholm Marathon

Snart är det dags. På lördag är det Stockholm marathon.
Ja nu ska inte jag springa (som tur är :) utan jag ska bara följa med som supporter.
Är det någon annan i bloggsfären som ska till Stockholm och bara vara åskådare?
Isåfall vore det jättetrevligt med lite sällskap. Jag åker nämligen med upp med min sambo och hans lagkamrater i hyrd buss. Så de jag har sällskap av kommer springa i några timmar och jag blir lämnad helt allena i storstaden (jag ska nog klara mig men alltid trevligare med lite sällskap såklart).
Rätt beslut

Ena dagen skulle jag starta, nästa inte osv. Många inlägg om Göteborgsvarvet. Vad hände?
Jag startade INTE. Nöjd efteråt. Inte så många val. Kroppen var inte helt återställd. Nyligen behandlad och fortfarande lite öm och mörbultad i vaden. Gjorde mitt yttersta. Hämtade ut nummerlappen. Var ombytt. Testade att värma upp. Det gick inte. Vaden kändes som en stenhård klubba. Hade en fantastisk dag i solen ändå. Erkänner dock att jag var lite ledsen i ögat en stund, men det gick fort över. Hejjade istället på mina nära och kära som sprang. Stolt och nöjd.

Idag efter ännu en behandling är jag glad. Jag är nästintill återställd. En behandling till, sen lägga in lite styrke- och rörlighetsövningar, så är jag helt fit for fight. Hade jag startat i lördags hade jag förmodligen förvärrat det hela och det skulle det inte vara värt. Cyklingen är viktigare.
62 mil av 100 klarade. Det är dags att lägga på ett kol om jag ska klara det uppsatta målet innan Vätternrundan.

Släppa kontrollen

Helt inställd på att inte springa Göteborgsvarvet. Tog en cykeltur på racern igår och ändrade siktet mot Vätternrundan.
Imorse hade jag tid hos min naprapat. Han tyckte min kropp kändes riktigt bra. Att jag hade så ont i onsdags i en annan punkt var för att det hände saker i min kropp efter behandlingen. Han släppte på lite spänningar och masserade på mina ömma triggerpunkter. Eftersom han tyckte min kropp kändes så pass bra tyckte han att jag skulle springa imorgon. Blev paff. Jag som är inställd på att inte springa. Har svårt just nu att vända tanken. Har inte sprungit en meter denna vecka. Ingen bra sista känsla. Jag frågade om jag inte kunde testspringa lite innan loppet. Nej nej, sa han. Slappna av. Ta det som en kul grej. Känn efter på uppvärmningen om det funkar. Det är ingen fara att bryta om du måste. Då har du provat. Testa att springa för att det är en kul löpfest. Tänk inte på nån tid eller ha nån press på dig. Ha kul.
Oj nu känner jag verkligen hur kontrollerad jag är som person. Ska jag kunna springa utan att ha press på mig själv? Jag vill ju kunna prestera. Jag har ju ett mål. Ska jag bara springa för att det är en folkfest? Ska jag stå på startlinjen utan att vara förberedd, utan att ha sprunigt en meter denna vecka? Oj det känns tufft. Samtidigt så måste jag lära mig att slappna av och släppa loss. Jag behöver inte ha krav på mig själv jämt.

Känner mig iallafall väldigt avslappnad efter en mysig gårdagskväll. Vi skulle hem till sambons syster o fika. Vi blir mötta i dörren och säger att vi inte ska in till dem, vi ska åka iväg med bilen. Hon kommer ut med en korg med kaffe och nybakta muffins. Vi hamnar vid Hjämare docka där vi har picknick. Otroligt trevligt och mysigt. Livskvalité och en riktig överraskning. Tyvärr tog jag varken med kamera eller mobil då jag inte hade anat detta alls så har tyvärr inga bilder från kvällen.

Lutar åt WO

Jag kan nog inte hoppas längre. Jag måste nog inse fakta. Jag måste blicka framåt.
Det är nog dumt att tänka att jag ska stå på startlinjen på lördag. Jag får tänka filt i grönt gräs, varm asfalt under sommarskorna, solsken med solglasögon på nästippen, fina samtal med söta lillasyster, pepp till finaste älsklingen och systers sambo som ska springa, iakttagande på duktiga löpare, folkfest i trevliga Göteborg. Låter kanske inte så dumt det heller?
Gick ut igår kväll för mitt planerade pass: 15 min gång + 15 min jogg. Första 15 min gick smärtfritt, lite öm på punkten som fått sig en rejäl omgång annars kändes det ok. När promenad skulle övergå i jogg gick det inte. Det skar till i vaden, ingen kraft alls. Jag kunde helt enkelt inte jogga alls. Jag fick promenera hem. Solen sken och luften var varm. Förtvivlan i lördags har vänt till ett lugn. Jag kände mig ändå glad. Det finns fler tillfällen, det finns fler lopp. Jag blickar framåt, till min fina cykel som tar mig runt utan några problem. Nu ställer jag sikte mot Vättern istället och på en rolig helg i Göteborg tillsammans med några av mina finaste.

Checklista och goda råd inför GöteborgsVarvet

Det kom precis ett mail med checklista inför Göteborgsvarvet. Nu är det inte länge kvar...


Första start kl 13.30.
Din starttid och startgrupp hittar du din nummerlapp samt på Min Sida eller under länken Är jag anmäld?

Var ut i god tid.
Torsdag kl 11.00 öppnar nummerlappsutdelningen i Frölundaborg. Det firar vi bland annat genom att under dagen lotta ut fina extrapriser till 100 nummerlappshämtare.
Öppet: 20 maj kl 11–21, 21 maj kl 09–21, 22 maj kl 09–14.30.

Börja med ett varv i mässan.
Mässan GöteborgsVarvet Sport & Hälsa i Friidrottens Hus bjuder du på ett rikt och spännande utbud av produkter och tjänster inom sport och hälsa. Mässan är öppen för alla och har fri entré.

Åk kollektivt eller parkera bilen och åk gratis.
Om du inte går eller cyklar till start, åk gärna kollektivt. Ditt startbevis eller nummerlapp gäller som färdbevis i Göteborg den 22 maj. För dig som måste ta bilen erbjuder vi fri parkering på Åby Travbana och kostnadsfri pendelbuss tur och retur till start- och målområdet den 22 maj. Du kan också parkera i city till ordinare p-taxa och sedan åka kollektivt till starten.

Beställ kompisens eller dina egna tider via sms.
Välj mellan tre alternativ:
1. Följ en löpare och få rapporter längs banan, sms:a GV mellanslag och startnummer.
2. Tiderna direkt efter målgång, sms:a RGV mellanslag och ditt startnummer.
3. Skicka tider till någon annans telefon, sms:a GV mellanslag och startnummer samt TILL mellanslag och mobilnummer dit tiderna ska skickas.

Beställ på nummer 727 00.

Skaffa bevis - beställ ett snyggt mellantidsdiplom.
Diplomet kostar 60 kronor och kan beställas vid nummerlappsutdelningen under tävlingshelgen.

Håll höger och spring om till vänster.
Hjälp varandra att smidigt komma fram efter ambition och tempo. Du som vill ta det lite lugnare, håll höger. Du som springer lite snabbare lägger dig till vänster i "omkörningsfilen".

Bjud på ett leende - dina vänner kan se dig live. Marathonfoto tar bilder på alla löpare under loppet som du efter loppet kan beställa via www.marathonfoto.com.
Glöm inte heller att det finns fyra fasta kameror längs banan där nära och kära kan se dig live på webben.

Vila, drick och ät.
Se till att vara utvilad och tankad med energi inför start. När det gäller vätska, fyll på vätskedepåerna, men som alltid gäller det att dricka lagom.

Kläder efter väder.
Det ser ut att bli optimalt löparväder, svag vind, 18-20°C och mestadels soligt. Gör en sista koll att utrustningen är tipp-topp och undvik plagg av 100% bomull.

Unna dig något gott.
Medalj, banan och kaffe får du efter målgång. Vill du unna dig något extra har Wasa Allé försäljning av mat och dryck i start- och målområdet.

Skön kväll

foto0506 (MMS)

Nu är snart sommaren här. Jordgubbar o 25 grader varmt. Underbart!

På startlinjen eller inte?

Ja frågan är om jag kommer stå på startlinjen i Göteborg på lördag eller inte?
Det får veckan utvisa.
Ont, ont i skenbenet i en punkt efter lördagens löpning. Knappt kunnat gå. Inte blivit så mycket bättre i veckan heller.  Började ana efter att jag läst ett inlägg i Runners World igår att jag hade en stressfraktur i benet. Alla punkter stämnde in på min skada.
Började nästan ställa in mig på att jag inte kan springa på lördag. Fick en akut tid hos min naprapat vid lunchtid idag. Lite knäckningar och massage på en triggerpunkt på vaden/skenbenet kanske gör susen för mig. Han trodde på mig. Det var ingen stressfraktur eller benhinneinflammation. Dock tror han tyvärr inte att min kropp är gjord för halvmarathon eller marthon men det har vi inte gått in på närmare nu. Han vill att jag ska kunna delta i folkfesten i Göteborg på lördag, resten av min "karriär" skulle vi gå in på nästa vecka.
Annars tyckte han att jag nog skulle överleva med att sitta i gräset tillsammans med min syster (som tyvärr inte kan springa på lördag pga sjukdom) med ett glas vin och kolla på min PT och övriga löpare. Det tror jag med :) 
Ordinerad 45 min promenad ikväll. Onsdag - promenad 15 min + jogg 15 min. Torsdag - snabbt tempo ca 4 km.
Känner jag inget på torsdag morgon eller fredag är det bara att köra på lördag. Får jag problem på torsdag ska jag få en ytterliggare behandling.
Målet just nu är såklart att stå på startlinjen!

Cykel funkar i alla väder

Lördagförmiddag skulle ägnas åt löpning. Planerat att köra 14 km i bra tempo. Det blev inte så. Efter 8,5 km fick jag bryta. Hade jätteont i vaden. Förmodligen benhinnorna eller nåt. Kunde knappt gå resten av dagen utan fick linka fram. Fy vad jag kände mig ur slag, inte alls kul. Göteborg nästa helg hägrar och jag får inte ha problem. Måste hitta en bra känsla och hoppas på att benet blir bättre. Blir mycket vila nästa vecka.

Skulle dagens pass spolieras också? Vaknade imorse och hade fortfarande ont. Inte som igår men fortfarande ont. Trött som bara den efter en sen kväll med fotoassistans/bärhjälp på bröllop för DJ´n min. Var helt inne att ligga kvar i sängen, men som tur är har jag en sambo som såklart ville att jag skulle följa med och cykla. Jag får väl testa, det är ju bara att jag vänder hemåt om det inte känns bra. Det gick klockrent måste jag säga. Cykligen är underbar och så skonsam mot kroppen. Trots att jag hade skitont när jag gick så kunde jag cykla nästan 9 mil utan problem. Lovely.
Första turen i regn blev det idag. Min vita jacka var inte vit när jag kom hem. Alla smuts syns inte på bilden, kan säga att den var brunprickig överallt och i ansiktet kunde man tro att jag fått en massa fräknar. Trots regn var det en jätteskön tur tillsammans med sambon min och Örebrocyklisterna.


Igång igen

Skönt att vara igång igen efter fyra dagars vila. Började dock inte så lungt.
Följde med sambon och PT´n på hans träning i onsdags, löpträning med Örebro AIK.
Löpskolning och 9 st 10 sek intervaller den första halvtimmen. Därefter valfri löpning. Jag och en annan tjej valde 5 km slingan i Karlslund. Hon ville springa lite lungt då hon redan sprungit en mil innan löpskolningen. Lite ovant att springa och prata hela tiden. Hade grym håll men det gick bra ändå.
1 km - 5:28
2 km - 5:17
3 km - 6:04 (fick sakta ner en stund pga håll)
4 km - 5:28
5 km - 5:14
Snitt: 5:30

Redan igår kväll kände jag rejält i benen och när jag vaknade imorse hade jag problem att gå. När sambon gick ut och sprang ikväll åkte jag iväg och körde ur benen lite, det fick bli en timme Spinning. Kändes riktigt skönt i benen. Nu mår jag mycket bättre. Även nöjd med kvällens bilförsäljning. Audi´n är inte längre min. Lite sorgligt men hoppas på att jag kommer trivas med sambons golf.

Det går utför...

Oj nu har jag helt släppt taget. Som sambon sa igår, nu när det är vilodag får man väl unna sig lite med glimten i ögat. Så igår blev det fika med bulle och kaka efter maten. Idag smet vi iväg jag och några kollegor på eftermiddagsfikat och köpte glass. Det är skönt ibland att inte bry sig. Imorgon däremot är det en ny dag, en dag med träning. Fast om jag kommer vara nyttig är jag inte helt säker på. Imorgon är det "fredag" och långhelg i sikte. Underbara ledighet. Hoppas dock att väderprognosen ändrar sig, just nu är det regn i dagarna fyra vilket inte alls bådar gott. Långpass på cykel står på schemat.


Nya Magnum Gold var god. "Len vaniljglass och virvlar av kolasås med havssalt. Glassen är doppad i krispig mjölkchoklad med ett gyllene överdrag". Nu är jag mätt och full med energi till biltvätten ikväll.
Underbar vila

Förra veckan var jag inte alls sugen på träning. Det kändes motigt. Det gjorde ont. Trots två vilodagar mitt i veckan kände jag mig trött och sliten. Efter fredagens cykeltur med sega ben och seg kropp bestämde jag mig för att jag behöver vila mer. Planerad vila både lördag och söndag. PT´n däremot som också var sliten drog till med löpning 22 km på lördagen och intervaller på söndagkvällen. Planerad vila för honom måndag och tisdag.
Kände mig fortfarande lite seg i benen på måndagen och hittade inte tillbaka till träningslusten så det fick bli vila för min del ytterliggare en dag. Ikväll blir det vila igen. Biltvätt och klädtvätt på schemat.
Nu börjar dock träningslusten smyga sig tillbaka. Ledighet i dagarna fyra. Då kommer det finnas tid till träning. Jag vilar lite nu och kör lite hårade resten av veckan.
Träningsvila kan göra gott ibland.

Trött

Fredagstrött. Trött efter mycket träning på sista tiden. Trött efter en cykeltur ute i blåsten. Sitter nu i soffan och har precis ätit upp efterätten, en relativt nyttig variant med hallon, vaniljkesella och digestivekex.

PT´n och jag slutade lite tidigare från jobbet. Vi bestämde redan i veckan att det inte skulle bli nån Hjälmaren Runt imorgon. De har hotat med regn i helgen och så kommer vi spara 800 kr om vi struntar i loppet :)  Vi bestämde att vi skulle ta en egen variant. Blev en tur idag på cykeln, dock inte 153 km som loppet kommer vara imorgon utan ungefär hälften. Landade på 76 km med ett stopp i Nora hemma hos svärfar med fru där vi fick lite fika. Vilken motvind det var största delen till Nora. En riktig pärs. Som jag sagt tidigare i veckan känner jag mig sliten. Hade inga direkta krafter att ta till. Benen värkte och hittade inget tryck. Trött och ingen ork. Nu när det är avklarat, jag har duschat och avnjutit en middag med efterätt känner jag mig mer än nöjd. En skön början på en bra helg.


Hemskt

Kroppen ömmar trots två vilodagar denna vecka. Känner mig lite sliten fortfarande. En löprunda var dock planerad för kvällen. Det fick bli en lite kortare runda. Ville ändå försöka springa på i hyfsad takt för att det skulle ge nåt. Så fort jag ökar lite blir det inte alls så behagligt. Tror jag tänkte minst fyra gånger under rundan att jag ville stanna och vila, men så säger den andre personen i huvudet att det kan du ju inte göra. Du måste plågas lite för att bli bättre, annars kommer du aldrig kunna spring fortare. Den personen vann över den svaga idag igen som tur var. Fy sjutton vad det kan vara hemskt att springa ibland, men det kanske inte kan vara behagligt heller om det ska bli nåt resultat. Man måste plågas lite för att bli bättre.

1 km  5:50
2 km  5:27
3 km  5:18
4 km  5:24
5 km  5:35
6 km  5:36
7 km  5:14
Totalt 7 km, Snittfart: 5:29

Inte bara träning

Läser man denna blogg kanske man tror att mitt liv enbart består av träning, vilket det inte gör. Visst ibland undrar jag om inte det gör det när det är lite väl mycket, som just nu inför Vätternrundan. Mycket träning har det varit och kommer vara några veckor framöver. Högsta prioritet är cykel, andra är löpning. Kommer stå på startlinjen på Göteborgsvarvet även om jag inte alls känner mig speciellt förberedd. Det får bli en kul grej (hoppas jag iallafall och inte enbart en plåga). Nu har även PT´n lyckats få en startplats till loppet. Dessutom ska vi hälsa på min syster och hennes sambo som blivit Göteborgare, så det sistnämnda ser jag mer fram emot än själva loppet :)

I måndags var det vilodag, en välbehövlig sådan. Efter en massa måsten landade vi till slut i soffan med en film och den nya Polka-chokladen. Oj vad god den var. Riktigt bra. Idag blir det ännu en vilodag. Tror min kropp behöver det. Känner mig lite sliten. Ikväll blir det tjejfika hemma hos en vän. Mys.


100 mil

Mitt mål har sedan tidigare enligt rekommendationer varit att cykla minst 100 mil inför Vätterundan. Det målet finns fortfarande kvar, men vill att målet ska snudda upp mot 120 mil. Blir tufft, men inget är som sagt omöjligt. Känner dock att jag är på G med cyklingen. Det känns bra. Det känns kul. Det allra bästa är att PT´n och jag kan träna tillsammans. Har lite svårt ibland att hänga med i spurtarna i uppförsbackarna, men jag är inte långt ifrån. Jag känner mig stark och laddad inför Vättern.

Hittills är jag uppe i 36,9 mil. 7 veckor kvar till målet.


Summering april

Efter mycket flyttbestyr och annat att tänka på än träning bestämde vi att vi måste fokusera en tid framöver på träningen. Det har vi gjort. Har kört ganska så hårt. Det får jag även ett kvitto på i sammanställningen. Träningsmängden har nästan dubblerats i april mot mars.
Imorgon blir det dock en vilodag med mycket kärlek. Det ser jag fram emot.


Jämförelse under året (Snitt/vecka):
Januari: Lätt träning: 87min Träning: 265min
Februari: Lätt träning: 124min Träning: 226min
Mars: Lätt träning:133 min Träning: 209min11 mil på cykel

foto0503 (MMS)

11 mil på cykel avklarade med Örebrocyklisterna. Känner mig riktigt nöjd men ack så trött. Bara hoppa in i duschen o fara vidare på fotboll. Ja som tur är som åskådare. Orkar nog inte springa en meter idag :)

Långsam

Jag är riktigt nöjd med morgonens löppass. 14 km fick jag ihop. En skön känsla när jag kom hem. Längesen jag sprang så långt. Tror jag bara sprungit mer än 13 km två gånger i mitt liv, så visst har jag gjort framsteg. Dessvärre känner jag mig ändå inte helt nöjd. Känner mig så långsam.
14 km sprang jag idag i ett 5:57-tempo i snitt.
Jag har börjat pressa mig lite för att inte hamna i det sköna 6 minuters tempot som är så himla behagligt att springa i. Jag vill ju bli snabbare. Blir lätt att jag känner mig långsam och inte är nöjd när jag har en sambo och hans polare som springer i sisådär 35-40 min per mil. Då är jag riktigt långsam i jämförelse.
Ändå som sagt nöjd med distansen idag och inser att jag måste lägga in intervaller i mitt träningschema. Här ska det gå fortare i framtiden. Det har jag bestämt!!
RSS 2.0