Baksidan

Allting har en baksida men minnena består.

Kom hem sent igår från Fuerteventura och träningsresorten Playitas. Haft en underbar vecka tillsammans med älsklingen bestående av god mat, träning, mys och mycket sol. Rapport kommer.

Dags att återgå till baksidan, tvätten :)



Löpning

Hatkärlek till löpning.

Älskar lätta ben med en skön puls. Känslan av att sväva fram och att man känner sig urstark. Det är grymt. Löpning är bra på så himla många sätt. Ett lätt och snabbt sätt att få till ett bra träningspass. Baksidan är att det är hårt mot min kropp. Får jag problem med något är det oftast pga löpningen. Vill så gärna vara en riktig löpare utan skador.

Nu har jag vilat från löpningen länge. Kommer knappt ihåg när det var jag sprang sist. Två månader sedan?
I brist på löpträning sitter jag och filosoferar om löpning. Jag köper nya skor. Jag köper nya kläder. Jag anmäler mig till lopp. Saker jag blir glad av. Samtidigt finns frustrationen där att jag inte kunnat springa på länge.
Sambon ger sig iväg som alltid på lördagmorgonen för att springa långpass med klubben. Ibland brister mitt tålamod, min lust. Idag kändes det inte kul. Ännu en lördagmorgon att ta det lungt och vara hemma och plocka lite, slänga i lite tvättmaskiner. Vantligtvis kan jag tycka att det är rätt skönt att gå och pula lite i min ensamhet. Idag var inte en sådan dag. Jag vill springa!

Vila, vila några dagar till. Snart kan jag förhoppningsvis ta några lätta (eller de har förmodligen blivit lite tyngre av all vila ;) löpsteg.
Nu har jag ju grymma klubbkläder. Linne, jacka, korta kompressionstights och långa vintertights.
Köpte mig dessutom matchande skor, ett par Ascis racer. Mina nya lätta tävlingsskor.






Inspirerad av Ola och Sara anmälde sig sambon till Vansbro marathon. Ett marathon i terräng. Sög på karamellen någon vecka. Jag kanske ska anmäla mig till halva? Tankar kom upp om de vanliga skadorna jag brukar få så fort jag ökar löpträningen. Ska jag hålla? Kommer jag vara hel för att springa ett halvmarathon i terräng?
Jag måste tänka positivt. Jag vill ha ett mål gällande löpningen. Detta blir ett bra mål. Jag har ju 6 månader på mig. Får börja skynda långsamt. Snart ska väl det förbaskade segt envisa viruset försvinna från min kropp. Nu vill jag springa!



Spinninghög

Jag säger som Lina brukar säga, jag är spinninghög!

Fredagen den 13:e men en sådan bra start på morgonen. Premiär för mitt morgonpass på Friskis.
Kändes tungt när klockan ringde. Första tanken var att hur ska jag orka. Sedan slog jag bort de negativa tankarna. Så fort kroppen vaknat till liv lite började jag känna mig pigg.

Anlände till Friskis 06.45 då stod en hel drös med motionärer och väntade på att få gå in att träna. Härlig syn.
Blev överraskad att Ola (som öste på av bara den på passet, grymt!) stod där och väntade på att få gå in och att få plats på mitt pass. Kul! Även min trogna vän Sara fanns på plats. Härligt!
38 st motionärer som öste på. Härligt med så många morgonpigga människor. En helt suverän start på fredagen.
Snart dags för helg! Jag är taggad. Nu vill jag cykla mer. Känna endorfinerna spruta i kroppen.

Böcker att förkovra mig i

Idag hämtade jag mitt beställda bokpaket med flera förhoppningsvis givande böcker att läsa.
På sommarhalvåret slukar jag böcker i solstolen i solskenet. På vinterhalvåret läser jag nästan ingenting, lite tidningar på sin höjd. Tar mig inte tid att sätta mig i soffan och läsa en bok. Försöker jag läsa innan jag ska sova i sängen blir det max två sidor sedan slår ögonlocken igen. Kommer då liksom aldrig in i boken och blir inte sugen nästa kväll att öppna den och läsa. Tycker det är så skönare att krypa ner under täcket och sova :)

Nu passar det perfekt att läsa några böcker på vår semester. Gillar att läsa och förkovra mig i personlig utveckling men gör det lite för sällan. Nu har jag flera böcker som jag är riktigt sugen på att läsa, bla.
- Good Enough - Bli fri från din perfektionism av Elizabeth Gummesson
- Munken som sålde sin Ferrari av Robin Sharma
- Vem gråter vid din grav av Robin Sharma

Beställde även en cd med yoga med Malin Berghagen så jag kan utveckla min morgonyoga som jag har som ett av målen för 2012. Körde första passet i tisdags, imorgon är det dags för andra.







Shopping

Ikväll blev det shopping på Marieberg. Tanken var att åka till Bauhaus för att få granåterbäring och köpa trälim och vidare till Lamplagret för att kika på någon ny lampa till köksfönstret.
Granåterbäring och trälim blev det plus lite kläder från Stadium. Ingen lampa dock.

Shoppade lite färgglatt på halva reapriset. En lila cykeltröja. En turkos fleecetröja. En mössa i AIK-blått. Sedan en matchande sport-bh.


Torrt & Mörkt

I helgen städades julen ut hemma hos oss. Oj vad mörkt och tomt det blev utan stjärnorna som lyser och granen som stod och lös med sin prakt. Blev så kalt och tomt. Funderar på om vi ändå inte måste ha ett par gardiner i fönstret vid matbordet. Vet bara inte alls vilken typ av gardin. Får fundera ett tag till. Det jag inte har någon lust att fundera så mycket mer över är belysning. Blev så mörkt efter att julen packades ner så det blir en tur till Marieberg ikväll för att spana på lampor.

Idag var det kyligt ute. - 9 grader visade termometern. Huden känns torr och tråkig. Tur att mina kära droppar har kommit som jag beställt. Lite extra energi till min hud i höstmörkret. Det behövs.





Skidpremiär

Snön lyser med sin frånvaro. Iallafall här i Örebro.
Enligt rapporter på internet i torsdags så fanns det snö i Kilsbergen och även spår. Vi trodde nog inte att det skulle vara så mycket snö och inga bra spår. Men en såå skidsugen sambo ville testa. Så i fredags tog vi en tur till Ånnaboda. Oj vad snö det var där. Ja iallafall i jämförelse med Örebro och med tanke på de få mil det skiljer så kändes det som mycket snö.

Peter tog en tur på skidorna och jag tog en promenad med Lilleman (hund :) då jag fortfarande inte kände mig helt kry. Blev en tur i söndags igen. Då trotsade jag min förkylning men tog det lungt. Var skönt att få glida fram i snön och känna in naturen. Sköna lediga dagar.



  

Spinning morgonpass

Nu får mitt nya pass vara klart. Testkörde det precis efter att jag mixat ihop mina låtar. Tror nog det kan bli bra.
Sparar över och skriver ner lite hålltider sen är det bara att köra.
På fredag den 13:e är det dags för premiärpasset. Får se om jag hinner öva något på det eller så kör jag lite på känn och improviserar lite. Det brukar funka det med :)

Så välkomna ni som kan. Fredag 13:e kl.7.00 på Friskis & Svettis, Kvarnen i Örebro =)

Nya mål

Jag kommer inte sätta en massa mål för 2012. Jag kommer ta en sak i taget. Inte en massa press, en massa måsten. Göra det jag känner för men ändå ha några mål för att bli sporrad och taggad.

Startade trettondagen med en promenad ute i ett härligt väder. Ljust och några minusgrader. Lungt och tyst, bara jag och Lilleman (en av min pappas hundar som vi är hundvakt åt i helgen).
När vi kom hem i värmen igen så tog jag fram yogamattan och min yogabok och körde några övningar.
Har tänkt länge att jag vill få in mer yoga i mitt liv. Gjorde ett försök förra året med morgonyoga men blev endast en (!) dag. Jag vill, jag mår bra av det, jag behöver det.

Så idag bestämde jag mig för ytterliggare ett mål för 2012. Jag ska köra morgonyoga 2 dagar i veckan, ca 20 min. Har försökt med morgonträning i perioder. Något jag mår väldigt bra av men har ibland svårt att göra det då jag tycker det är fantastiskt skönt i sängen på morgonen. Nu har jag ju bestämt mig för att köra morgon-Spinningpass på Friskis på fredagar så nu finns ingen återvändo. Går ju inte att banga när det är jag som är ledaren :)

Så mitt mål är: morgonyoga på tisdagar och torsdagar och morgonSpin på fredagar. Måndagar och onsdagar blir det "sovmorgon". Nu har jag det på pränt. Nästa vecka börjar jag.





Träningsstatistik 2011

Jag gillar statistik. Älskar siffror och excel. Jag kan sitta i timmar och göra staplar och diagram och kolla på siffror. Nörd? Kanske inte så konstigt att jag utbildade mig till ingenjör =)

På Funbeat behöver man dock inte göra diagrammen eller summera själv. Allt finns där bara man varit duktig och matat in sina träningspass.


Diagram för 2011: 






Träning fördelat på typ: (det har jag däremot gjort själv i excel :)
Antal träningsminutrar + antal pass






Summering:

Kondition - summa: 14859 min / 210 st pass
Styrka - summa: 1335 min / 47 st pass
Lätt motion (vardagsmotion) - 7580 min / 126 st tillfällen

Antal träningstimmar totalt 2011: 270 h = ca 5 h/vecka.
Antal timmar, lätt motion totalt 2011: 126 h = ca 20 min/dag

Jag skriver gärna upp både promenader och cykling till jobbet eftersom jag gillar statistik och så jag verkligen kan se hur mycket jag rör på mig eller hur många tillfällen jag cyklar istället för att jag tar bilen. Den typen av motion ingår dock inte i mina träningstimmar men vill ändå föra all tid på Funbeat för att jag själv ska få mig en överblick.

Såg tex att jag cyklat 109 mil till jobbet sedan 1 juli istället för att ta bilen. Intressant att se att det ändå plockar på sig en väldans massa mil bara med transportcykling. Inte någon direkt träning med ändå motion, dessutom sparar vi lite pengar med tanke på att det går åt mindre bensin. Bra för miljön dessutom :)



Nyttigheter

Jag gillar inte nyårslöften men ändå tycker jag om att få börja lite på nytt. Ett nytt år, en nystart.
Även om jag helst vill äta bra och röra på mig hela året så kan jag hamna i svackor. Framförallt med maten.
Min sambo är en gottegris. Jag är också en gottegris. Samtidigt fullkomligt älskar jag nyttig mat. Jag mår bra av det och tycker om att äta det. Ibland blir jag dock för lat. Planerar inte och får ingen struktur utan det leder till att det ska gå fort och då är det inte alltid som det blir det bästa alternativet.

Lite svårare då sambon inte riktigt är med på noterna. Som tex ris som exempel, jag äter hellre matvete och fullkornsbulgur och han vill hellre ha jasmin- eller bastmatiris. Visst ofta kokar jag två kastruller så båda får som man vill, men man orkar inte alltid.
Har blivit väldigt mycket gottigheter på sistone. Sambon är som sagt en gottegris och jag är inte den som tackar nej. Men jag mår inte bra av att ständigt stoppa i mig fikabröd, godis och chips. Jag vill inte äta det så ofta som jag gör men har ibland svårt att stå emot.

Nu när viruset i min kropp inte vill försvinna är jag mycket mer taggad att säga nej. Jag vill inte förstöra min kropp med en massa onyttigheter. Iallafall inte hela tiden. Ibland är det absolut helt ok. Inte varje dag dock.

Igår blev det en film efter träningen. Det ställdes fram en skål med smågodis och två skålar med chips. Nej tack för mig. Jag tog en liten skål med några hasselnötter, torkade tranbär och några torkade aprikoser och en mugg te. Jag vill försöka vara nyttig. Jag mår bra av det.




Kickstart

2012. Nu har nya året börjat. Som alltid känns det spännande med ett nytt år.

Jag avslutade sista veckorna på 2011 med en envis hosta som inte riktigt ville ge sig. Den vill tydligen vara med även 2012. Jag stretar dock emot och känner att den snart är puts väck. Kändes bra mycket bättre redan när nya året började. Äntligen tänkte jag. Vad händer då? Jo jag vaknar imorse med rejäl snuva.
Det är nåt otäckt litet virus som inte vill lämna min kropp. Otäcka lilla bacill. Nu är jag mer än taggad att kickstarta igång 2012. Jag ger min kropp en rejäl boost med vitaminer och hoppas få vara ifred från otäcka små ting som baciller, virus, förkylningar och annat otyg.

Jag är redo att utmana världen och 2012.



RSS 2.0