Fredagsmorgonrutin?

Två fredagar i rad. Startat morgonen med 30 minuters simning på Gustavsvik. Därefter frukost på McDonalds. En Latte och en grov smörgås. Idag blev det date med sambon som laddar inför Stockholm marathon imorgon. Han kompletterade med lite pannkakor till menyn. Gäller att ladda med energi inför imorgon.
 
Solen sken när jag tog cykeln klockan 06.00 imorse. Ljumma vindar. Kändes somrigt. Kjol och ballerina på.
06.30 låg jag i bassängen. 30 minuters underbart skön simning.
07.30 träffade jag sambon på McDonalds för ytterligare en gratis frukost.
Perfekt och helt fantastisk start på en härlig fredag!
 
 

Omställning

Jag är medveten om att min kropp förändrats och att jag ökat i vikt. Ibland är det bara svårt att koppla hur mycket. Det tar tid att vänja sig.


Det gick ju inte så bra när jag provade mina bikinis och baddräkt häromdagen inför min simtur. Så i fredags åkte jag raka vägen till Stadium efter jobbet för att shoppa nytt. Tyckte att det skulle räcka att gå upp en storlek men Peter fick springa flera gånger och byta storlek. Det tar som sagt ett tag för hjärnan att vänja sig. Är så inpräntad på storlek 36, så svårt att förstå att jag behövde landa på 42. Hittade till slut en bra svart bikini och ett par extra byxor i kamouflage (hade kupong tag 3 betala för 2), där jag ska byta ut snörena i aprikost i sidan till svart.
Nu är jag redo för simutmaningen och sommarens solbadande.

 

Strumpor

Kompressionsstrumpor eller stödstrumpor? Stödstrumpor för äldre och gravida och kompression för idrottare. Ändå typ samma sak. Kan såklart skilja på material, mer fokus på funktionsmaterial och sportigare utseende för kompression.


Jag brukar använda sådana strumpor när jag springer. Nu springer jag inte men hög tid att börja använda dessa igen. Motverka svullna ben och åderbråck. Inte lika kul anledning men välbehövligt. Kan ju liva upp det hela med att välja en roligare färg. Här har jag på mig mina nyinköpta ceriserosa från Gococo. Blir premiär på dagens promenadrunda.

 

 

Smygstart

Min tanke var att starta gravidutmaningen nästa vecka. Men varför skjuta på det till måndag? Blev så sugen att åka iväg och simma så det kändes onödigt att vänta. Nu när jag dessutom hade en idag utgången gratis frukost på McDonalds så kunde det inte vara mer passande än en morgonsimtur på Gustavsvik. Cyklar ändå förbi där på vägen till jobbet.
 
Kände mig pigg imorse och vaknade innan klockan ringde. Väskan var packad. Bara att hoppa i kläderna och cykla till Gustavsvik. 06.30 låg jag i bassängen. Kändes som det var ett bra tag sedan jag simmade så fick bli en lugn tur med bröstsim. Kroppen kändes som vanligt i vattnet. Där kändes inte flåset sämre och inte kroppen större. Flöt på bra i vattnet. Härlig känsla.
 
Hade dock lite problem igår kväll när jag skulle packa väskan. Skulle jag ha baddräkt eller bikini och simma i? Provade båda. Baddräkten spände åt mot magen och jag liknade mest en valross. I bikinin kände jag mig som en porrstjärna, trosorna såg minimala ut och brösten vällde nästan ut. Det fick bli ett par korta niketights och en sportbh istället. Dags att köpa ny bikini? :)
 
Supernöjd efter en 30 minuters simtur och efterföljande hämtfrukost med en Latte och en grov macka med ost och skinka. En härlig start på fredagen!
 
 
 
 
 

Gravidutmaning

Såg på diverse bloggar härom veckan angående en gravidutmaning att cykla minst 21 km på 7 dagar. Eftersom jag gillar utmaningar blev jag såklart nyfiken och just gravidutmaningar passar mig fint just nu. Vanliga utmaningar som att göra plankan eller stå i jägarvila passar ju inte så bra just nu.
 
Igår hade jag mitt sista ledarledda pass på Friskis. Den enda riktiga träningen jag gjort sista veckorna. Annars har det mest blivit lugnare aktivteter som promenader och transportcykling. Nu när mitt 90minuterspass (som varit lite för tufft för mig sista tiden) är borta och jag har mer energi vill jag kunna få in fler antal pass i veckan.
Att cykla 21 km på en vecka ser jag att jag redan gör dubbelt upp så det är ingen utmaning för min del. Får hitta på en egen utmaning.
 
Har börjat testa Mammamage-appen. Den är egentligen anpassad för tiden efter förlossningen men är ändå bra att använda innan eftersom övningarna är anpassade för "mamma-magar". Så den vill jag köra ett flertal gånger per vecka. Fokus på inre magmusklerna och bäckenbottenmuskulaturen.
 
Förslag på upplägg på utmaning för min del (så länge det känns ok för kroppen såklart).
Min gravidutmaningsvecka består av följande (minumum):
* 2 promenader (min 30 min)
* 1 simpass (30-45 min)
* 1 styrkepass (min 30 min)
* 4 mammamagepass (a´ 10 min)
* 45 km transportcykling
 
 
 

Halvvägs

Precis passerat halvtid. Tiden går sakta men ändå fort.
Fokus hittills har mest varit att få koll på vad som händer med min kropp under graviditeten och vad jag kan göra för att må bättre. Energinivån har varit väldigt låg stor del av tiden. Nu känner jag mig dock piggare men börjar känna att andra krämpor börjar komma. Kroppen är tyngre och ryggen ömmar. Har hittills gått upp 6 kg och många säger att det är vid vecka 20 man börjar lägga på sig. 0,5 kg per vecka är normalt framöver. Isåfall lär jag hamna på ca + 16 kg, men det beror ju helt på vad som kommer att hända.
 
Nu är det dags att börja fokusera på vad som komma skall. Börja fundera på namn, barnvagn och annat som jag just nu har noll koll på.
Två små tjejer har precis anlänt till vänkretsen i dagarna. Mycket bebisfokus just nu. Något helt nytt för mig. Ett nytt kapitel i livet.
 

När ska jag springa i Göteborg?

Andra året jag är anmäld till Göteborgsvarvet. Har även varit nere två år och kollat men inte varit anmäld. Första gången jag var anmäld hade jag problem med min vad och höft och fick kasta in handduken. I år säger den lille i magen ifrån. Funkar inge vidare att springa. Så i år bestämde vi att inte ens åka ner och kika. Peter hade kunnat springa om han skulle vilja.
Efter en tuff vecka känner jag att jag behöver vara hemma och ta det lite lugnt.

Frågan är dock vilket år ska jag springa loppet? För någon gång borde jag väl det? ;)

Näst sista passet

Näst sista passet som ledare på Friskis på ett bra tag framöver. Lite sorgligt att det bara är en gång kvar. Får så mycket energi tillbaka. Känner dock att jag har svårt att göra coreövningarna korrekt. Magmusklerna är inte så starka som de brukar vara. Spinningen däremot hade jag nog kunnat köra några veckor till. Är nog ändå bättre att kunna gå på någons annans pass och välja ett lite lägre temo. Då kan jag ju även välja att sitta mer om jag vill.
 
Det är en speciell känsla att inte orka så som jag brukar. Huvudet tror fortfarande att musklerna är starka och att jag är vältränad. Kroppen säger dock något annat. Börjar längta efter att riktigt få ta ut mig, att få känna adrenalinet och svetten spruta. Men det får vänta till ett annat år. Nu är det fokus på välmående och lugna aktiviteter. 
 
.
 
 
 
 
 

Långhelg

 
Älskar långhelg!
Både hunnit softa, umgås, aktivera oss, fixa och dona.
 
Försökte mig på ett jogg/lufspass i torsdags men kändes sådär. Blev 1 km jogg och 4 km promenad. Jag får vara nöjd med det. Min kropp är inte som den brukar. Fick iallafall till det på mitt corepass i onsdags. Lät min värd ta de magliggande övningarna, sedan hade jag bytt vissa övningar som passar bättre för mig att göra nu när magen växt lite. Igår blev det en halvdag med vedstapling, bra träning för coren ;)
 
Inga fel att lyxa till det med lite nyttiga godsaker på ledigheten.
Vi var bortbjudna på middag hos Peters syster i torsdagskväll och fick till efterätt, krossade chokladbitar blandade med hallonkesella och färska hallon mums.
Till frukost imorse lyxade vi till det med äppleplättar. Stekta äppleskivor i kanel med pannkakssmet på. Jag gjorde en nyttigare variant med jordnötssmör, ägg, banan, kokosmjöl, filmjölk och bakpulver. Till det serverades det kvarg och granola.
 
Uppdaterat:
Recept på äppleplättar (gjorde dem lite på en höft då jag tog lite från olika recept så måtten är ungefärliga)
 
Gör pannkakssmet. Här kan du välja vanliga pannkakor, lch-varianten, Coltingpannkakor, amerikanska pannakakor eller som jag efter eget tycke.
Jag tog 1,5 msk jordnötssmör och blandade med en mosad banan och 2 ägg. Rörde i ca 1 dl mellanfil och ca 1 msk kokosmjöl och 1 tsk bakpulver.
 
Kärna ur och skiva 1 äpple. Stek i stekpanna med massor med kanel på så att de blir mjuka. Häll på pannkakssmet på äppleskivorna så att de täcker hela skivan och lite till. Stek på båda sidor.
Serverade med lättkesella blandat med lite vaniljsocker och granola.
 
 
 
 
 
 
Ä
 
 
 

Jordgubbar

När jag cyklade förbi stan förra veckan såg jag att jordgubbsstånden på torget vaknat till liv. Så nu har jag tagit omvägen förbi stan efter jobbet (tre dagar i rad :) för att handla en kartong med jordgubbar. Finns det något godare? Känner att jag nog kan bli beroende. I år smakar frukt och särskligt jordgubbar ännu godare än vanligt. Förra månaden hade jag dille på apelsiner, nu har de blivit lite tråkiga. Så nu har de ersatts med jordgubbar och apelsinjuice.
 
Kommer bli ruinerad på jordgubbar denna sommar, men känns som om det inte gör något. Nyttigt och gott. Dessutom får jag en extra kilometer på cykeln för att ta omvägen förbi torget. Bara fördelar :)
 
 

Annorlunda träning

Känns knappt som jag tränar nuförtiden. Jag håller i gång och rör på mig, men det är inte samma som att svettas och ta ut sig ordentligt. En annorlunda känsla.
Denna vecka har fokus varit på vedkapning, klyvning och stapling. Två dagar har ägnats åt det, ca 6 h totalt. Känns som träning för mig just nu. Utöver det har jag fått ihop 1,5 h promenad, ett kort pass bålträning och 1h 40min transportcykling. Skulle ha kört ett spinningpass men fick tyvärr avboka. Mycket att göra på jobbet och 6h övertid har gjort att det inte funnits  någon energi över. Bäst att lyssna på kroppen och våga vila. Därför stänger jag ner för ikväll och säger godnatt!                                                            
               .                                           

Bollen är min bästa vän

Min träning är väldigt anpassad just nu. Lågintensivt och fokus på bålen. Har bytt ut några övningar i mitt corepass. Känner att jag inte är lika stark längre. Har svårare att suga in magmusklerna ordentligt vid de tyngre övningarna. Funderar på att ta assistanshjälp vid vissa övningar.


Framöver är fokus på bål och bäckenbottenövningar hemma i gymmet. Då är pilatesbollen ett väldigt bra redskap. Jag vill vara bra rustad inför kommande månader som kommer innebära större tyngd att bära.

 

Core - starka magmuskler?

Nu har jag kört core som ledare snart en hel termin. Mina magmuskler borde vara grymt starka.
Känner mig dock bara svagare och svagare för varje vecka som går, även om magmusklerna (eller är det något annat? ;) växer.
Ja som några läste mellan raderna i förra inlägget och misstänkte så är det så. Det växer ett nytt litet liv inne i min mage. Många som var på träningskonventet förra helgen var inte gravida, en del mammor och en del helt enkelt jobbade med träning för mammor. Jag föll dock in i kategorin gravid.
 
Har varit rätt lungt på bloggen senaste månaderna. Jag har varit så sjukt trött och inte orkat. Så trött så det nästan inte går att föreställa sig. Vissa veckor har jag bara längtat efter sängen alla dygnets timmar, så fort ögonen slagit upp på morgonen tills jag äntligen fått gå och lägga mig. Med ett heltidsarbete där jag haft väldigt mycket att göra har det tyvärr inte blivit så mycket ork över till annat och speciellt inte träningen. Vissa veckor fick jag ta bilen till jobbet för att jag inte ens orkade ta mig iväg på cykeln. En stor omställning för en tjej som mig som är van att ha tusen saker igång och helst av allt träna nästan varje dag.
Nu har jag dock blivit lite piggare så nu försöker jag se till att röra mig i stort sett varje dag. Inga tuffa pass, utan promenader, cykling till jobbet varvat med annan lugnare träning. Fick mycket inspiration i helgen på träning att utöva.
 
Jag kör fortfarande mitt core/spin-pass några veckor till. Det är bra att få in bålstabilitetsträningen och ett bra pass iallafall en gång i veckan. När terminen är slut får jag träna på egen hand.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0