En vecka

En vecka kvar? Eller två, eller tre eller bara ett par dagar?
Det närmar sig verkligen med stormsteg. Helt sjukt nära men fortfarande overkligt. 

Jag hoppas på mindre än en vecka då kroppen min inte är min bästa vän just nu. Har så grymt ont i höften och vaknar av värk flera ggr per natt. Vill inget hellre än att sova på någon annan sida än just min höft men går inte.

Nu på morgonen fick jag dock mycket ny energi. Peter tog en morgonpromenad med vår nya fyrfotade  familjemedlem och jag följde med brevid på damcykel. Det blev en frisk och skön tur på 45 min. Underbart!




Fira in fredagen

Det är fredag och helg. Känns just idag som att det blir en väldigt lång helg. Nästan elva månader lång :)
Jobbade min sista arbetsdag idag. Märklig känsla.

Vad hade inte passat bättre än att fira lite en dag som denna? En kulen höstkväll som denna hade det passat ypperligt med ett glas rött. Men inte  så passande just idag. Blev grymt vinsugen i veckan när vi hade vår sedvanliga vinprovning/mys med granntjejerna. Men snart så kanske jag kan smaka lite :)

Inget firande blir det med sambon heller då han skall på AW med jobbet. Som tur är får jag besök av en fin vän istället. Inte fel det att fira med. Blir hämtmat från Saigon och bubbelvatten. 

Foton lånade från min granne www.matplatsen.net från veckans grannmys.




Eftermiddagsfika

Det sägs att hungern kan minska i slutet av graviditeten pga att det är trångt och matsäcken inte får plats lika bra. Själv tycker jag att jag är hungrig och sugen för det mesta.
Betydligt lättare att ta en eftermiddagsfika när jag är hemma efter lunch. När jag arbetar finns det inte samma utbud. Jag brukar oftast bara ha med en frukt till eftermiddagskaffet. 

Känner att det kanske inte är bästa vanan, iallafall inte om det handlar om onyttigheter. Gäller att hitta bra mellanmål. Igår blev det två rader marabou Peanut med kaffe. Kanske inte bästa mellanmålet ;)

Idag stekte jag på några klyftor av äpple i smör och kanel och serverade tillsammans med turkisk yoghurt med vaniljpulver och granola. 
Får försöka snäppa upp det ytterligare dag för dag som går. 

Samtidigt som jag fikar sorterar jag lite bebiskläder. Hade en vän över igår kväll som hade med sig en stor påse med diverse små kläder. Perfekt att kunna låna så man slipper köpa allt nytt.






Minusgrader

Idag har det varit höst på riktigt. Termometern var precis under nollstrecket när vi vaknade vid sex imorse.
Mössa på för Peter och jag fick skrapa bilrutorna.

Nu kanske våra inköp till bebisen kommer till användning direkt från BB. Kände att vi var tvungna att handla något lite varmare att stoppa nyfödd i på väg hem från BB ifall kylan hinner komma. Tänkte att det kommer förmodligen vara oktober och rejäl höst när bebis anländer. Nu har det ju inte riktigt känts så förrän denna vecka.

Våra inköp till bebis från HM, i neutrala färger såsom övriga klädinköp då vi inte vet om det blir en tjej eller kille. 



Shoppingsug

Dags att boa in oss lite? Jag är grymt sugen på att shoppa fina saker till hemmet. Fick mail häromdagen från www.designonline om lampnyheter. Jag tycker att lampan "Work lamp" är grymt snygg. Nu finns den dessutom i limited utgåva på rea i vitt och svart. Så snygg!

När jag ändå surfade runt på deras hemsida blev jag sugen på att komplettera våra vardagsglas Iittala Kartio med några nya färger. Även de är just nu på kampanjpris. Jag tycker att de riobruna är så fina men de kostar tyvärr tre gånger så mycket som de övriga färgerna. Vilken färg tycker ni är snyggast? Vi har de grå och ljusblå.





Höstmys

Temperaturen sjunker. Löven gulnar. Luften är friskare. Kvällarna är mörkare. September är snart slut.
Nu måste vi nog ändå säga att hösten är här på riktigt.
 
Vad är höstmys för dig? Är det att sitta inne och mysa med tända ljus eller att vara ute i naturen och se alla vackra höstfärger? Ja det ena utesluter inte det andra. Vanligtvis brukar vi ofta åka upp flera tillfällen till Kilsbergen under hösten och bra njuta av fin natur, härlig höstluft och lugnet. Vandra några timmar och stanna en stund för att fika. Senaste tre åren har vi även varit uppe en helg med Peters familj till Sälen för umgänge och vandring. I år har det inte blivit och kommer inte bli så av naturliga skäl.
 
Hittade två bilder som är exakt ett år gamla. Från förra årets Sälenresa. Betydligt smidigare och 18 kilo lättare.
Längtar just nu väldigt mycket efter att få vistas utomhus. Istället får jag njuta av mysiga hemmakvällar med tända ljus. Fick hem ett par ljus från Buzzador att testa. Air Wick Black Edition i dofterna "Apple & Cinnamon" och "Purple Blackberry Fig". Färgskiftande doftljus som ändrar färg allt eftersom.
Gillar båda dofterna men kan tycka att de luktar aningen starkt. Med tanke på kommande bebis kanske det är bäst att höstmysa med ljusen innan ankomst. Vet inte om det är så bra med starka dofter för en nyfödd.
Båda ljusen kan med fördel sparas till jul då de luktar lite juligt, speciellt Äpple & Kanel-ljuset.
Annars är designen med de färgskiftande ljusefftekterna inte riktigt min stil men fungerar bra som partyhöjare.
 
 
 
 

Drömmar

Inatt drömde jag att jag körde ett hårt spinningpass och igår natt sprang Åstadsloppet 21 km. Detta i mitt nuvarande tillstånd med magen i vädret. Önskedrömmar? :)

Min abstinens efter att kunna röra mig obehindrat tränger på varje minut. Veckan som varit har varit ok men helgen har varit sämre. Haft svårt att röra mig och haft ont. Mycket vila har det blivit. 

Är ändå nöjd med veckan som gått. Har kunnat kört på med mina övningar 6 ggr denna vecka och cyklat en kort tur 7 av 7 dagar. Alltid nåt. 
Annars har dagen idag mest bestått av vila och mat. Äppelpaj och pizza. Bra uppladdning för en förlossning :) Nu är det dock 14 dagar kvar till beräknat så att det drar igång inatt är nog inte så troligt. 

Är iallafall förberedd med det ena och andra. Har lånat hem en TENS-apparat av sjukgymnasten. Har provat den mot min onda rygg men känner ingen skillnad. Kanske måste prova mer. Annars är tanken att ha den som smärtlindring vid förlossningen. Om det hjälper har jag ingen aning om, hört både positivt och negativt, men värt att testa.





5 dagar kvar

5 dagar kvar att arbeta, 20 timmar. Sen skall jag vara ledig minst 10 månader. Det känns som en hel evighet.
När var jag ledig så länge sist? När jag var ett halvår. Innan jag började på dagis :)
Jag har alltid varit ambitiös och gått i skolan och började extrajobba redan när jag var 13 år. Sommarjobb och sen även helgjobb medan jag studerade. Efter studier började jag arbeta heltid. Så har det rullat på år efter år.
 
Visserligen kommer jag inte gå hem och inte göra något om 5 dagar. Förhoppningsvis hinna ladda batterierna några dagar innan bebis anländer. Sedan har jag ett nytt jobb att göra, ta hand om ett helt nytt liv. Overkligt (trots att det är så nära) och häftigt.
 
Var hos barnmorskan igår och alla värden var klockrena. Skönt att min kropp sköter sig förutom det onda. Men det är ju bara jag som lider av och det kommer ju gå över. Lånade hem en TENS-apparat som jag skall prova ikväll för min ryggvärk och som jag kan ha med på förlossningen.
 
Min kropp har för övrigt mått bättre denna vecka. Tror att det gjort gott för mig att gå ner på halvtid. Har orkat med att göra lite övningar (med fokus på rörlighet) varje morgon, ca 10-15 min. Har även tagit en kort och lugn cykeltur på eftermiddagen på damcykeln (ca 10-15 min i promenadtempo). Bra för både kropp och själ.
 
 
 
 
 
 

Förbereder mig

Bebis är färdigbakad. Har gått in i vecka 38 och hen skall vara klar för att kunna födas vilken dag eller vecka som helst. 

Det är dags att förbereda sig. Bocka av lite punkter på att-göra-listan.

Har påbörjat packning av bb-väskan. Förberedd för en lång förlossning med böcker och snacks. Ett riktigt marathon :) Kanske inte ens är aktuellt men man vet ju aldrig.

Ikväll blev det storkok av pasta med köttfärssås att frysa in. Bra att ha mat att värma på när vi kommit hem. Kan tänka mig att det finns annat att göra första dagarna än att stå vid spisen.

Märks att det är första barnet som är på väg? ;)





Norasjön runt

Vi laddar just nu för att springa Norasjön runt, 21 km. Ja inte jag och bebis bokstavligen, utan vi är supporters till Peter. Nästa år kanske?

Förra året skulle jag springa men hade problem med förkylningar under hösten.
I år skall jag inte springa av naturliga skäl. Hoppas att jag är fit for fight och redo till nästa år. Barnvakt är redan fixad då Peters far bor längs med loppet. Så i år står vi på svärfars tomt och hejjar.

Olika typer av snabbmat

Det finns snabbmat och det finns snabbmat. Ibland tryter orken och inspirationen och suget efter nåt fett kommer. Då kan det hända att vi köper nåt från gatuköket eller pizzerian. Men allt som oftast tycker  jag inte det är speciellt gott. 

Nu när min ork inte är på topp krävs det enklare typ av matlagning. Då skulle nog många köpa hem nåt från grillen eller nåt halvfabrikat från frysdisken. Snabbt och enkelt. Det finns dock andra genvägar att gå som är lite mer hälsosamma.

Igår åt vi blodpudding, lingonsylt och ett stort lass med rivna morötter och vitkål. 
Idag fick det bli en snabbvariant av ceasarsallad. Färdig mix från Ica med sallad, brödkrutonger, parmesanost och ceasardressing. Kokade lite röd quinoa, skivade en avokado och öppnade en burk kräftstjärtar till. 
Så enkel, snabbt men riktig gott.




25 dagar kvar

Ännu en halvering. Första inlägget som handlade om nedräkning var 100 dagar till BF, andra 50 dagar. Idag är det 25 dagar kvar. 

Kan säga att det känns otroligt skönt att dagarna blir mindre och mindre. Händer saker i kroppen varje dag. Gick ner och jobbade 50% i måndags. Ska göra så nu i 13 dagar till. Sen är det dags att gå hem på heltid. 

Otroligt skönt att gå hem redan vid lunchtid. Hade tänkt hinna med lite på eftermiddagen men både måndag och tisdag har jag varit så trött så varit tvungen att ta en tupplur direkt efter jobbet. Efter det har magen varit stenhård som ett bowlingklot hela kvällen så inte klarat av något alls. Har även vaknat av sammandragningar på natten. Det känns verkligen som att det börjar närma sig. Kommer bebis komma tidigare? Har fått för mig det men är nog för att jag känt så kraftiga sammandragningar under en tid nu och de blir bara fler o fler. 





Blivande lattemamma?

Hämtade en ny leverans av kaffe igår från Nespresso. Köpte även med en chokladkaka samtidigt. Oväntat god mörk choklad med kaffesmak (var dock lite mindre kakao (57%) jämfört med de 70 jag brukar köpa).
 
När jag kom hem var det lagom med en eftermiddagsfika. Normalt sett på jobbet dricker jag inte kaffe varje dag. Har börjat dricka te på förmiddagen och ibland hoppar jag över eftermiddagskaffet.
Frågan är om jag kommer vilja hoppa över det när jag kommer spendera mer tid hemma framöver och det finns tillgång till betydligt godare kaffe. Gäller nog att inte lyxa för mycket med latte och fikabröd varje dag. Få in bra och nyttiga rutiner till vardags. Måste säga att jag var mer sugen på nektarinen och de torkade aprikoserna än chokladen. Det gäller att ha goda nyttigare mellanmål hemma så att inte chokladkakan lockar varje dag.
 
För jag vill väl inte bli en riktig lattemamma och köpa lattehållare till barnvagnen? ;)
 
 
 
 
 

Vansbro marathon

Då var jag visst anmäld till mitt första lopp på riktigt länge. 3 juli skall jag och sambon springa terräng i Vansbro.
Peter kommer att köra halvmarathon (23 km här) och jag kvartsmarathon (står +10 km, hoppas inte + är för långt ;)

Känns som 10 km räcker för mig som ett första mål. Kommer ha ca 6 månader på mig att träna vilket borde vara rätt lagom.

Kan annars rekommendera loppet då det är ett väldigt vackert lopp, familjärt, bra ordnat och fantastisk miljö.
Vi sprang halvan 2012 efter lite övertalningar av några vänner som skulle springa (går ju inte att länka när man mobilbloggar...men ping cykelola.blogg.se). Tyvärr kunde varken han eller sambon springa pga sjukdom. Peter som skulle springa hela sträckan (43 km) var lite småförkyld så ett tag verkade det som om jag skulle få springa själv. Han kunde som tur var ändra distansen så han tog halvan.

Imorse när de släppte platserna frågade jag honom om han skulle springa hela eller halva? Halva svarade han och lade till: man måste inte springa marathon. Nej det behöver man verkligen inte. Det är inte alltid längden som är av betydelse. Det kan vara minst lika jobbigt att springa kort som att springa långt beroende på tempo. Man ska göra det man gillar bäst. Halvmarathon är en trevlig distans. Nu är denna halvmarathon betydligt tuffare än en 21 km på asfalt, så det räcker gott och väl med 10 för mig. 2014 here I come :)

Morotsbiffar

Jag äter kött men kan ofta lika gärna låta bli. Väljer gärna vegetariska alternativ om det finns. Är dessvärre lite sämre på att komma på att laga det. Har tänkt länge att jag ska göra nån typ av vegetariska biffar. Igår blev det äntligen av. Det blev ett lass med morotsbiffar. Mycket gott! Peter tyckte dock att det saknades något (kött menar han då ;), men smaken är som baken och i köket är det jag som bestämmer :)

Ca 5 port
2 dl havregryn (det stod visst 2 msk i receptet men jag läste fel o blev bra ändå) + vatten
Ca 1 kg morötter (+ ev palsternacka)
2 ägg
1 gul lök
Ev. valfria frön ( jag tog solrosfrön o sesamfrön)
Salt
Peppar
Övrig krydda om man vill smaksätta ( jag hade i färsk timjan)

Häll över vatten på havregrynen så det precis täcker och låt det svälla lite. Riv morötter fint ( jag körde i matberedaren så jag slapp stå och riva för hand). Hade även i några palsternackor.
Blanda ihop alla ingredienserna och forma till biffar. Stek i olja på medeltemperatur.
Jag serverade biffarna med kokt potatis, senapsyoghurt och sallad.

 

Hemmapyssel

Det har känts som om det är så långt bort. Den känslan har nu ändrat sig, och det börjar kännas som det börjar dra ihop sig. Det kan ha att göra med att min kropp ändrat sig påtagligt. Jag känner mig allt annat än smidig. Foglossning och en hel del sammandragningar i magen har gjort att mina krafter inte är på topp. Dessutom gör sammandragningarna att jag börjar tänka på att förlossningen närmar sig.

Fredagskväll och hela lördagen har jag varit allt annat än pigg. Har hållt mig hemma och vilat. Magen har blivit hård som ett bowlingklot så fort jag rest på mig.
Så vilan gjorde nog gott för idag har jag varit betydligt piggare. Allt som hänt med kroppen har nog gjort att jag vill börja förbereda mig. Så idag har vi handlat lite inför kommande bebis, börjat fundera på bb-väskan och så har jag satt igång och sy lite.

 

RSS 2.0