Första Advent

Oj vad tiden går. Vilken dag som helst är det december och idag är det Första Advent. Igår var jag bjuden på två fester, en i Stockholm och en i Örebro. Jag gick dessvärre inte på någon av dem. Hade verkligen velat gå på båda. Istället var jag hemma och bakade lussekatter och adventspyntade.
Det har varit så mycket sista tiden och jag har varit rätt uppstressad. Gick ner betydligt i varv i Italien, vilket verkligen var välbehövligt. Efter resan lyssnar jag mer på kroppen och inser att jag kan inte hänga med på allt. Måste stanna upp ibland och bara vara. Ta vara på lugnet och sig själv. Det mår jag bra av. Får mig i balans.
Missade säkerligen en massa skoj igår men är inte ledsen för det. Känner lugnet och njuter av ett städat och ompysslat hem. Snart är det dags för arbete på Friskis och avslutningsvis lite träning för att runda av ännu en vecka som snart har gått.


Vila i dagarna tre

Det blir längre vila än vad jag tänkte mig. Igår var det planerat att köra dubbelpass, både Spinning och Skivstång. Det blev inget. Var och tog influensaspruta på dagen och fick fasligt ont i armen. Kunde inte ens klä av mig kläderna själv på kvällen. Kunde inte lyfta armen alls. Hade ju vart hur surt som helst att vara tvungen att avboka träningen pga det. Nu hade det ju hänt lite andra saker som gjorde att det inte alls kändes så jobbigt att avboka träningen. En liten kille hade kommit till världen som faster Malin var tvungen att besöka. Så istället för träning blev det bebismys och fika hemma hos brodern.

Ikväll blir det ingen träning heller. Ikväll ska vi ses tjänstemännen på jobbet direkt efter arbetstid. Tema friskvård. Jag och en kollega håller i det. Blir att prata om friskvård och hälsa och ha lite disskusioner kring ämnet. Har beställt mat till kvällen, medelhavsinspirerad buffé. Efter maten och disskusionerna ska vi gå iväg och titta på handboll, LIF Lindesberg - Ystads IF.

Imorgon, en dag ytterligare med vila. Frisörbesök, klippning och slingor och därefter arbete på Friskis.
Jag får ladda till lördagen då träning och lussebullsbak står på schemat.


Veckans träning - v.47

Slarvar lite med veckans träning men här kommer förra veckan. Helt ok vecka. Det som saknas är ytterligare ett Spinpass, stakträning och ett yogapass. Inte alltid så lätt att få en helt fulländad vecka och hinna med all träning man vill göra. Det finns ju lite annat i livet också ;)



En ny krabat till världen

Imorse blev jag väckt av ett mms. En bild på en nyfödd liten pojke. Det var min bror som fick en son. somnade om och sov någon timme innan det var dags att gå upp. När jag vaknade kände jag mig så himla glad. För det första känns det alltid bra dagen efter ett skönt träningspass.
Igår bled det ett sådant. Jag, en kompis och fyra arbetskamrater körde ett riktigt bra träningspass i Karlslundsspåret. Vi använde övningarna från träningen med tränaren från Karslunds IF. Det blev teknikträning med stavar i backe och intervaller i grusgropen och avslutade med en joggingtur på 3 km.

Orkade inte stressa iväg från träningen till föreläsningen som Anna var iväg på. Hade onekligen varit intressant. Skrämmande utveckling vi lever i gällande maten och all snabbmat och hel/halvfabrikat. För egen del vill jag helst äta närproducerat och göra det mesta själv. Tyvärr lever jag väl inte alltid efter det. Tiden räcker inte alltid till och då tar jag till ett snabbt alternativ.

Jag får se om det blir nån träning ikväll, jag är vekligen sugen. Men är det så att jag får åka och besöka söt liten bebis går det i första hand.

Kesopannkakor med morot & kanel

Lite känningar i halsen gjorde att jag tog en vilodag. Tvätt, städning och matlagning stod på kvällschemat. Blev så grymt sugen på pannkakor och surfade runt lite och hamnade på Mollys Hälsoblogg och hittade detta recept.
Var lite skeptisk till en början om det verkligen skulle bli så gott, men det blev det! Grymt gott till och med. Jag gjorde det lite enklare för mig och tog lingonsylt till pannkakorna istället för som på Mollys bild, kvarg och en massa goda frukter.

Ändrade lite smått i receptet. Hade inget dinkelmjöl hemma och så tog jag lite mindre keso. Dubblade satsen (men tyckte att det bara räckte till 3 portioner istället för 4, men jag är väl lite stor i maten :).
Så här blev receptet:

3 portioner
2 morötter
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
1,5 tsk kanel
1 krm salt
1,5 dl naturell keso
smör (att steka pannkakorna i)

Riv morötterna fint. Vispa äggen i en bunke och häll på mjölken. Tillsätt mjöl, kanel och salt och vispa tills smeten är jämn. Rör ner keso och morötterna. Grädda.





Spinningledare

Fick nyss ett samtal från Friskis & Svettis. För knappt två veckor var jag och Anna iväg på uttagning för att bli spinningledare. Idag fick vi veta att vi blivit antagna. Tjohoo!! Blev helt upprymd. Ska bli så himla kul! Ännu roligare att jag ska gå utbildningen tillsammans med Anna.
Det måste jag allt fira med ett glas vin. Ikväll blir det lite italiensk mat. Antipasti med prosciutto, salami, tomat & mozzarellasallad, bruschetta. Pasta med kräftstjärtar och paprika. Tiramisuglass till efterätt.

Har för övrigt haft en väldigt bra lördag. Var på Rockmarathon Cirkelgym på Friskis i förmiddags. Nästan två timmar Cirkelgym med rocktema. Rockigt och världens ös. Två ledare som var utklädda i hårdrockstema, riktigt coola. Det bästa var, eller kanske näst bästa :) att vi fick djungelvrål, kexchoklad o bananer mellan andra och tredje varvet. Nu ska jag snart äta och njuta av att jag känner mig så jäkla nöjd och glad :)

Hoppas ni har en underbar lördag!

En skön kväll

Träningsvärken igår i mina lår var grym. Hade väldiga problem att gå nerför trappor, fick stapla mig fram. Samtidigt som det inte alls är skönt är det samtidigt väldigt skönt.
Helkroppsmassage var inbokad efter jobbet. Väldigt välbehövligt för kroppen. Dock kunde han inte gå in så på djupet pga min träningsvärk, men det kändes ändå bra att få igång blodflödet i hela kroppen.
En timmes massage sen åkte jag hem och bakade scones. Det blev Jennas blåbärscones.
Min syster, min bror och hans sambo som har en stor mage i vädret och deras lilla dotter tyckte det var ett tag sen vi sågs så de hade bjudit in sig själva vilket jag tyckte var ett väldigt trevligt initiativ. Så det blev blåbärscones med philadelfiaost och marmelad och te. En mycket skön kväll med vila, massage och umgänge.


I ur och skur

Jag kan förstå att många stannar hemma och struntar i träningen. Det är mörkt, ruggigt och regnigt. Har man inte den rätta träningsinspirationen stannar man nog hemma. Det gjorde inte jag. Såg fram emot träningen så mycket så lite mörker och regn stoppade inte. Måste dock erkänna att det kändes rätt segt att sätta på sig regnkläderna och sätta sig på cykeln till Friskis. Bilen lockade, men vetskapen av att det brukar vara svårt att få parkering och att det nästan tar längre tid att åka bil än cykla blev valet ändå cykel.
Det blev inte heller bättre av att jag hade grym träningsvärk innan jag åkte dit. Hade fullt sjå med att gå nerför trappan :) Tänkte att det här blir spännande att köra ett skivstångspass med den värken i låren. Det var tungt, svetten lackade men det var så kul. Det gjorde inget att jag hade ont, kändes bara som om jag tog ut mig mer. Fegade inte heller med vikterna den här gången.

Passade på att köra lite konditionsträning innan Skivstångspasset. Det blev 20 min rodd och 13 min crosstrainer.
Nöjd, trött och glad. Kommer somna gott om en stund.
Godnatt!

Barmarksträning

Oj vad skönt det var att röra på sig ikväll, få svettas lite. 
För några veckor sedan bokade jag barmarksträning med en tränare från Karslunds IF, som en friskvårdsaktivitet på mitt jobb och en sporre att komma igång att träna inför Stafettvasan.
Tyvärr var det ingen större uppslutning, men jag är ändå nöjd att vi iallafall blev fyra styckna. Att det ska vara så svårt att få folk intresserade att röra på sig och umgås och göra något tillsammans på icke arbetstid.

Det blev ett mycket bra pass på ca 80 min. Upplägg enligt följande:
 Uppvärmning
Jogg, sidhopp och slalom, 1 km
 Koordinations och teknikträning med puls
I ring ner och dutta i handen och upphopp vid signal.
I par nudda den andres axel och vader och samtidigt vakta sig själv från att bli nuddad
Koordinationsövning med fötter och händer, fötterna åt höger och händerna åt höger gående framåt.
Sedan samma övning men fötterna till höger och händerna till vänster och vise versa.
Koordination, hopp framåt med fötterna inåt och utåt likaså med händerna.
Hopp framåt som i diagonalåkning med händerna pendlande fram och bak. Samma övning fast hopp mer åt
sidan, mer lik skatingteknik.
Sedan stavgång upp i backe, diagonalåkning med stora kliv. På nervägen hukande och hoppande framåt, som att man åker ner i nerförsbacke.
Jämfota hopp med stavar lik stakåkning.
Intervaller i grusgrop med stavar.
 Lek och nedvarvning
Avslutningsvis en lek och nervarvning jogg 1 km i spåret.


Riktigt bra barmarksträning som jag tänker köra nu tills det blir snö. Mina arbetskamrater ville gärna att vi bokade en tid en gång i veckan för att träna tillsammans vilket jag tyckte var en ypperlig idé. Är ju sådär att åka ut i spåret själv nu när det är så mörkt. Dessutom mycket roligare.


Italien - Rom

Nu är jag hemma igen. Har haft fantastiska dagar i Rom. Ätit gott (kanske lite väl mycket gott ibland ;), varit kuturell och sett många sevärdheter i en otrolig stad, njutit av livet med trevligt umgänge och slappnat av och tagit en rejäl paus från det vardagliga livet. Ingen stress, inget internet och ingen telefon. Bara tagit dagen som den kommer och njutit av solen och det underbara Italien.
Nu är jag dock tokladdad att träna efter flera dagars uppehåll, även om vi gått gata upp och gata ner och inte alls latat oss (förutom ibland såklart). Det ska bli skönt att svettas rejält ikväll.

Jag får återkomma och skriva mer om resan senare när jag har mer tid. Ni får hålla tillgodo med lite bilder sålänge.




Semester

Jag tar lite semester några dagar. Åker till Italien, närmare bestämt till Rom.
Hoppas på lite värme, god mat och dryck, shopping, umgänge, mys, fin arkitektur, många sevärdheter och avkoppling.



Foto: Vagabond.se

Veckans träning - v.45

Jag är riktigt nöjd med veckan som gått. Var lite orolig i början då jag fick avboka spinningen i måndags pga ömmande hälsenor efter helgens skidåkning. Efter lite vila och rehabiliteringsövningar gick det över. Fick även hoppa över den planerade löpturen på lördagen då det kändes som förkylningen var tillbaka och jag hade ont i halsen. Var även väldigt segstartad i söndags på spinningledaruttagningen, kändes som om förkylningen låg och lurade i kroppen. Efter passet kände jag mig bättre.

Om jag hade fått med en löptur hade veckan varit riktig bra. Känns bra efter två lugna veckor med förkylningar att få köra ordentligt. Denna vecka kommer det inte bli så mycket träning heller. Åker på semester imorgon.



Heldag på Friskis

Idag söndag var vigd åt Friskis & Svettis. Jag är ledsen pappa men jag får fira dig en annan dag. Jag tror minsann han blir minst lika glad om jag kommer en annan dag.

Jag har varit på Friskis från klockan 11 till 19 ikväll med ett avbrott med lunch och en snabb sväng hem för att duscha. På förmiddagen var det uttagning av nya spinningledare. På eftermiddagen värdade jag på Juniorpasset och därefter stod jag i receptionen.

Jag blev jätteglad när Anna bestämde sig för att följa med på uttagningen av spinningledare. Det kändes riktigt nervöst när jag kom dit imorse. Funderade på vad jag gett mig in i. Förutom Anna och mig var det fyra andra som var sugna på att testa spinningledarrollen, tre tjejer och tre killar totalt. Upplägget var ungefär som ett medelpass. En spinningledare började passet med ett par uppvärmingslåtar och ett par andra låtar. Därefter fick vi turas om en och en att fortsätta att leda passet. Vi fick två låtar var att leda. Försökte vara så naturlig jag kunde, även om jag var nervös. Ändå kändes det mycket bättre än jag trodde innan. Jag blev jättetaggad och tyckte det var superkul. Mycket roligare än jag kunnat ana. Trots att jag inte var förberedd och inte visste vad det var för låtar.

Efter passet blev det intervjuer med var och en. Jag fick lite feedback hur jag varit under passet, hur jag lett och hur jag cyklat. Riktigt bra att få höra både positiv och negativ feedback. Det positiva lyfter en och det negativa som kan leda till en förbättring. Inom två veckor får vi veta om vi blivit uttagna eller inte. Spännande.

Efter uttagningen gick Anna och jag och åt god mat och pratade om förmiddagens händelse.
På eftermiddagen var det dags att vara med på Juniorpasset och springa runt med barnen. Måste säga att det är fantastiskt kul. Härliga små spontana tjejer och mycket rörelseglädje. Jag måste säga att dagen har varit mycket givande på alla plan.




Foto: mrsmalinski - Anna och jag äter god lunch på Coco Thai

Bloggpromenad

76345fed487b5032f888675e2343a1cb.png

Bloggpromenad i höstmörkret. Coyntha, jag och Anna.

Återhämtning

Jag vet att det är riktigt viktigt med återhämtning efter träningen. Måste dock erkänna att jag inte alltid tänker på det, även om jag mestadels gör det pga att jag är så hungrig när jag kommer hem. Man bör stoppa i sig något max 15 minuter efter träningen. Jag tänkte bli ännu bättre på återhämtningsmålet och kan istället dra ner lite på middagen istället. Det finns ju så mycket gott man kan äta som mellanmål/återhämtningsmål. Ett tips vi fick av AXA´s dietist var jag tvungen att prova och det var lika gott som jag föreställt mig. En skivad banan, lite blåbärssoppa och en klick keso. Mums. Något annat som också såg gott ut var det här.

Idag har det snöat i Örebro, jippie!! Inte så mycket dock och det lär nog inte ligga kvar, men ändå :)



Järnmannen

Igår var jag på föreläsning på Örebro Universitet som Örebrocyklisterna och Sisu ordnade.
Föreläsningen hette "Det finns ingen gräns" med Anders Olsson.

Anders Olsson utsågs 2008 till Årets idrottare med funktionshinder på Idrottsgalan. I OS 2004 tog Anders två guld och ett brons och i Peking 2008 detsamma. Han är världsmästare i handikappsimning och har förbättrat sina världsrekord hela 52 gånger. Han har även börjat med cykling och marathon och nu är siktet inställt på Ironman i Hawaii 2010.

Vilken otrolig människa. Kan inte förstå hur otur en människa kan ha. Jag blev betagen av hans berättelse, om hans liv. Om hans läkarbesök och operationer. Skrämmande. Han har haft sådan otur i livet och varit nere på botten men tagit sig upp med bravur. Vilken kämparanda och kraft. Helt otroligt. Förvandlingen från en mestadels sängliggande sjukling som knaprade i sig 150 mg morfin varje dag till den glade och livsbejakande person han är idag har endast tagit 2,5 år.
Ni som inte hört honom läs hans bok "Den finns ingen gräns"

Han tränar två pass om dagen a´ 2-2,5 timmar. Får massage mellan passen och även på natten för att hans muskler och kropp ska fungera. Han försöker ha en vilodag i veckan men ibland glömmer han bort den säger han med ett skratt. De dagar träningen känns tung och tråkig så lägger han på ca 20-30 min på passet. Det är när det går tungt man utvecklas.

Han avslutar med dessa meningar:
- Att tro på sig själv
- Imorgon kommer en ny dag med nya möjligheter
- Man måste leta efter möjligheter och inte fokusera på vad man inte kan
- Man kan i alla fall försöka



Friskvårdsarbete

Det känns just nu som ämnet friskvård genomsyrar större delen av mitt liv. Igår jobbade jag flera timmar med friskvård på jobbet. Jag är den mest entusiastiska i friskvårdsgruppen på vårt distrikt. Anmälde oss till Stafettvasan igår. Skrev ihop en handlingsplan för vårt friskvårdsarbete under 2010. Diskuterade med en yrkesarbetare hur vi ska kunna ändra matvanorna hos våra medarbetare på bästa möjliga sätt. Pratade även om vi skulle starta igång morgongympan igen. Fick dessutom ett mail från Alecta om en friskvårdsutmaning som jag blev sugen att starta igång. Funderar ut vad vi ska hitta på för gemensam aktivitet i slutet av november för att öka vår gemenskap. Ett ganska tufft arbete men roligt.




Veckans träning - v.44

Jag hoppade över veckans träning v.43 för den var helt obefintlig. Början av v.44 såg inte heller så munter ut. Tur att jag skulle iväg på ett träningsläger i helgen så att träningsminutrarna tickar på lite. Börjar falla ner långt på listan på Funbeat. Nu vill jag komma upp i träningsmängd.

Min tanke var att köra Spinning igår kväll. Laddad och sugen på att träna hela dagen. Tog dock ett beslut när jag satte mig i bilen hem efter jobbet att avboka träningen. Idag är jag glad för det. Hade ont i min ena hälsena efter helgens skidåkning. Dumt att förvärra och bättre att vila. Idag känns det lite bättre. Ägnade mig istället åt att göra lite rehabövningar, träna lite styrka och bokade en resa till Rom :)



Fler bilder från Torsby

Nu har även AXA lagt upp lite bilder från träningslägret i Torsby.

Skidhelg i Torsby

Idag har jag ont i kroppen. Känningar i stort sett överallt men mest i ljumskar, armar och skulderpartiet. Lite känningar i hälsenorna också vilket inte alls känns bra. Annars är jag enormt nöjd med helgen som varit.

Vi anlände sent på fredagkvällen till en stuga vi hyrt strax utanför Torsby, jag, Anna, Annika, Erika och Jonas.
Upp tidigt på lördagmorgon och iväg för att möta upp resten av AXA-gänget. Dagens första aktivitet var en timme med vallateori. Fick många tips hur jag ska valla och börjar känna mig säkrare. Det är fortfarande en djungel men från att ha varit totalt förvirrad börjar jag få lite kläm på hur det går till.

Efter vallningen var det bara att gå in i tunneln och ställa sig på skidorna och köra. Oj vad tungt det gick. Blir helt annat att åka skidor då du använder hela kroppen. Det kändes tungt. Det blev väl inte bättre av att jag vilat i nästan två veckor innan. Kroppen kändes seg. Speciellt i uppförsbackarna. Blev varse sen på söndagen att det kanske inte bara berodde på mig utan även på vallan. Satte på en ny fästvalla som var mer anpassad för tunneln på söndagen och fästet blev betydligt bättre.




Åkte ca 8 km innan lunch. Efter lunch var det dags för teknikträning med Thobias Fredriksson och några av hans medarbetare. Vi delade in oss i olika grupper och körde teknikträning i dryga timmen med en skidlärare. Vi fick lära oss hur grundtekniken i skidåkning är. Därefter fick vi prova de olika åkmomenten med tips och råd längs vägen. Hade nog hört det mesta förut men har nog glömt mycket av det, bla att tänka på att skjuta fram och lyfta upp höften och inte böja så mycket på benen.
Efter teknikträningen åkte jag några varv för att öva på det jag fick nyss fått lärt mig. Skidåkningen kändes genast mycket bättre än på förmiddagen.

Efter en heldag i tunneln åkte vi hem till stugan och Erika åkte hem till Göteborg. En skön dusch och en god middag med lax och färsk pasta avnjöts i stugan. Direkt efter maten åkte vi till Sporthotellet vid tunneln där vi fick en kostföreläsning med AXA´s dietist där vi fick veta hur vi ska äta bäst när vi tränar och inför en uppladdning inför Vasaloppet. Riktigt bra.

På söndagen körde jag ett pass på ca 16 km med en paus med fika, innan vi åkte hemåt igen.
En mycket lyckad helg med mycket träning, inspiration och trevligt umgänge.



RSS 2.0